Ajattelin laittaa tähän nyt vielä näiden peruskukkasten ohjetta. Nämä ovat ns. vedettyjä kukkia (pulled flowers), ja tekeminen onnistuu hyvinkin vähillä tarvikkeilla. Oikeastaan tarvitaan vain marsipaania tai kukkasokerimassaa, terävä veitsi, ja teräväpäinen puutikku, tai muotoilutyökalu. Lisäksi, jos kukkia haluaa esim. sitoa asetelmiksi (tämä on hyvä täyttökukka monessa kakkukukka-asetelmassa) tarvitaan päällystettyä floristin rautalankaa ja munanvalkuaista (tai syötävää liimaa, kuten minä käytin). Sidonnassa hyvä apuväline on myös floristin teippi.

1360612.jpg

Ensin otetaan noin ison herneen kokoinen pala massaa, käytin itse näissä "harjoituskukissa" marsipaania, vaikkakin uskoisin sen olevan vaikeampi muotoiltava kuin kukkasokerimassa, siksi, että pihiydessäni tahdon harjoitella marsipaanilla. Massasta muotoillaan tuutti/kartio/tötterö ja se asetetaan tikun nokkaan leveä osa alaspäin.

1360615.jpg

Kartion paksumpaan päähän leikataan terävällä veitsellä (minulla käytössä mattoveitsi :>) viisi samankokoista osaa (viisi viiltoa), näistä muotoillaan terälehdet. Kukka otetaan pois tikun nokasta, ja avataan varovasti esim. muotoilutyökalun tai sormenpään avulla.

1360618.jpg

Terälehdet muotoillaan yksitellen käyttämällä kolmiosaista menetelmää;

1. Litistä: litistä terälehti etusormen ja peukalon välissä

2. Nipistä: nipistä terälehden ulkoreunaa pyöreämmäksi

3. Vedä: ohenna terälehteä vetämällä sitä varovasti etusormen ja peukalon välissä, peukalo terälehden yläpuolella, etusormi alapuolella.

Tämä toistetaan kaikkiin terälehtiin, samalla muistaen, että lehdistä pitäisi tulla samankokoisia.

1360619.jpg

Seuraavaksi tehdään koukku floristin rautalangan, vahvuus #28 tai #30, päähän, päätä kastetaan munanvalkuaisessa tai syötävässä liimassa, ja lanka vedetään kukan keskustan läpi. Massa muotoillaan rautalankaan. Kukan annetaan kuivua, marsipaani mielellään pystyasennossa, raskautensa vuoksi.

Kun kukka on kuivunut, voidaan se värjätä haluttuun sävyyn tomuväreillä. Syvyyttä kukkaan saa, kun värjää kukan keskiosan, väriä terälehdille häivyttäen, massaa tummemmalla sävyllä. Näitä kukkia en ole ehtinyt tomuttaa, mutta värjättyjä kukkia olen käyttänyt mm. lemon-lime-valkosuklaakakussa.

1360609.jpg

Ohjeita näihin ja moniin muihin sokerikukkiin löytyy mm. Nicholas Lodgen kirjoista The Art Of Sugarcraft - Sugar Flowers, ja The International School Of Sugarcraft, osat 1 ja 2.