Laitetaan nyt vähän enemmänkin tekstiä väreistä, niissä kun valinnanvaraa riittää.

1454996.jpg

* * * * *

Elintarvikekynät

Tussintapaisia syötävää väriä sisältäviä kyniä. Elintarvikekyniä käytetään yleisemmin ääriviivojen piirtämiseen ja tekstien kirjoittamiseen, mutta sopivat myös muuhun pikkutarkkaan värjäykseen. Henkilökohtaisena mielipiteenäni voin silti sanoa, että parempaa jälkeä saa ohuella siveltimellä ja geelivärillä/liuotetulla tomuvärillä. Apuviivat pikeeri-/suklaapursotuksiin syntyvät kuitenkin vaivatta näillä, jos ei, kuten minä, luota taitoihinsa vapaalla kädellä pursottamisessa.

Pasta-/geelivärit

(mm. wilton, sugarflair, squires kitchen) Pastavärit ovat hyvin voimakkaita elintarvikevärejä, jotka soveltuvat parhaiten mm. kerman, pikeerin, marsipaanin ja sokerimassojen värjäykseen. Kuitenkin, pastavärit sisältävät glyseriiniä, joka tekee pikeeristä liian pehmeää jämäkän rakenteen vaativiin pursotustöihin, kuten (siirreltävät) pitsi- ja filigreetyöt. Näihin suositellaan käytettäväksi tomuvärejä.

Soveltuvat myös hyvin esim. marsipaanimaalaukseen. Pastaväreissä "a little goes a long way", eli pienellä määrällä pääsee pitkälle. Eivät välttämättä ole parhaita suklaan värjäyksessä.

Nestemäiset värit

Valmiiksi liuotettuja värejä.  Eivät yhtä voimakkaita kuin pasta/geelivärit, ja voivat toisinaan tehdä nesteensä vuoksi sokerimassasta tahmean ja pikeeristä liian pehmeän. Näitä kannattaa käyttää vain pastellisävyjen värjäyksessä, tummempien sävyjen aikaansaamiseksi voi joutua käyttämään reilustikin väriä.

Tomuvärit

(mm. squires kitchen) Voimakkaita jauhemaisia värejä,  jotka, kuten pastaväritkin, ovat parhaimmillaan massojen ja kerman ym. värjäyksessä, mutta nämä loistavat myös suklaan värjäyksessä.

Ihanteellinen pikeerin värjäyksessä, kun työstetään kovaa pikeeriä vaativia pitsi- ja filigreetöitä.

Soveltuu maalaukseen, mutta täytyy "nesteyttää" ensin. Tomuväreistä voi tehdä maalimaista sekoittamalla tomua pieneen pisaraan alkoholia (gin, vodka ym.), joka kuivuessaan haihtuu pois. Myynnissä on myös tähän tarkoitukseen tehtyä Rejuvenator Spiritiä (mm. sugarflair), joka on isopropanolia (isopropyl alcohol, käytetään mm. liuottimena maali-, elintarvike ja lääketeollisuudessa). Veteen sekoittamista maalin aikaansaamiseksi ei suositella.

Terälehtien sävyttämiseen suosittelen kukkatomuvärejä, koska värjäyspulverit todellakin antavat turhan voimakkaan sävyn, ja vähän suttuisen lopputuloksen (oma mielipiteeni).

HUOM! voi sisältää paakkuuntumisenestoainetta E341 (iii), eli trikaliumfosfaattia, joka toisten lähteiden mukaan voi olla eläinperäistä, eikä näin ollen välttämättä sovellu vegaaneille.

Kukkatomuvärit

(esim. sugarflair, edable art) Nimensä mukaisesti (blossom tints, petal dusts) juuri syötävien kukkasten värjäyksessä parhaimmillaan. Tomu antaa pehmeän ja luonnollisen lopputuloksen.

Myös näitä voidaan käyttää suklaan/muiden massojen värjäyksessä, mutta koska eivät ole niin värikylläisiä kuin ylempänä esitellyt pastat ja tomuvärit, niin halutun sävyn saamiseksi voidaan joutua käyttämään runsaasti väriä, ja tämä voi olla epäedullista.

Voidaan käyttää myös maalauksessa, kuten vahvoja tomuvärejäkin.

HUOM! myös kukkatomuväreistä löytyy Non-Toxic -värejä.

Kimalletta

Kimalletomut, kristallipulverit, kimallesprayt, glitterit ym. antavat kakuille ja koristeille kimallusta. Yleensä elimistössä hajoavia, mutta poikkeuksiakin löytyy (-> Non-Toxic). En tiedä mikä kimalluksen aiheuttaa, mutta moni näyttäisi sisältävän ainakin titaanioksidia. Valaiskaa ihmeessä minua te asiasta tietoiset.

Kimalletomuja voidaan myös käyttää maalauksessa kuten muitakin tomuvärejä, näin saadaan metallinhohtoista maalia (jota myydään kyllä valmiinakin).

Saatavilla on myös Gildesol -apuainetta, joka on suunniteltu käytettäväksi kimallejauheiden kanssa, tuo toisinaan kimalluksen paremmin esille. Käytetään sivelemällä pieni määrä ainetta haluttuun osaan koristetta, ja lisäämällä päälle kuivalla siveltimellä kimalletta. Ylimääräinen kimalle poistetaan taas kuivalla siveltimellä tuputtelemalla.

Osaa glittereistä (Magic Sparkles) ei suositella käytettäväksi kosteilla pinnoilla, kuten kerma, koska ne liukenevat ja hajoavat pois, sulavat. Tietysti jos glitterin lisää juuri ennen tarjoilua, sen pitäisi pysyä koossa ja hyvän näköisenä. 

Halutessasi kimallusta vain tiettyihin osiin koristetta, kimalluksen voi kiinnittää sivelemällä pintaan ensin syötävää liimaa tai kiillettä (confectioners glaze), ja lisäämällä glitterin tämän päälle. Ylimääräisen blingblingin voi tomutella pois siveltimellä (kuivalla).

Ruiskuvärit

Ei kokemusta, eikä tietoakaan :>. Käyttävät kyllä paljon ainakin Kakkutehtaassa (Ace Of Cakes, JIM pe klo 18:00, ja uusinta la 19:30).

* * * * *

Huomioita ja huhupuheita

Koska värien kaikista räikeimpiä sävyjä ei aina löydy luonnosta, on joissakin myös elintarvikekäyttöön hyväksytyissä väreissä käytetty mm. synteettisiä väriaineita jotka eivät hajoa elimistössä mutta eivät ole vaarallisiakaan pieninä määrinä nautittuina. Näihin en ole kuitenkaan vielä törmännyt kuin yhden valmistajan (EdAble Art) tuotteissa, siitä lisää täällä (Non-Toxic).

Olen ollut lukevinani jostain (en nyt enää löydä lähdettä), että tomuvärien pohjana olisi käytetty maissitärkkelystä, ja näin ollen sekoittamalla sitä tomuväriin, saadaan sävyä laimennettua. En ole varma tästä.

* * * * *

Jos olen unohtanut jotain tärkeää, tai jokin asia jäi askarruttamaan, niin kommentoi/kysy ihmeessä. Vastaan niin hyvin kuin osaan, ja jos en tiedä vastausta, niin lupaan ainakin yrittää ottaa asiasta selvää. :)

Kerrothan myös jos huomaat jotain korjausta vaativaa. En ole värien ammattilainen, joten voin olla väärässäkin.